Coronacrisis: Hierover heb je WEL controle… zet het in!

Corona blog

Het corona virus gooit voor velen behoorlijk wat roet in het eten. Dit is een tijd van onzekerheid. Dat blijkt ook wel uit de vele berichten die via social media zichtbaar worden.

Raak ik wel of niet besmet? Hoelang gaat dit allemaal duren? Hoelang moeten we binnen blijven? Waar komt ineens al dat geld vandaan dat nu “weggegeven” wordt? Wie betaald dat straks terug? Welke impact heeft dat op de economie? Wat gebeurt er met de huizenmarkt? Kortom, Hoe zal het leven er na de corona crisis uit gaan zien. Wat zal er anders zijn…

Een ding is zeker… de maatschappij zal veranderen. Dit Corona virus heeft moeiteloos de zwakke plekken in ons economische stelsel gevonden. Een simpel virusje…. Heeft de wereld lamgelegd.

Wat nu!

Een van de belangrijkste eigenschappen die je nu kunt ontwikkelen is het vermogen om beter om te gaan met wat er nu is.

Namelijk: het is nooit wat er gebeurd, maar hoe je ermee omgaat.

Herken je dat… De ene persoon ligt bijna in foetushouding te trillen op de bank en is verlamd van angst over de onzekere toekomst, terwijl de ander zorgeloos fluitend door de staten loopt, genietend van de extra vrije tijd die zich onverwacht heeft aangeboden.

Beide manieren zijn misschien niet helemaal goed. Maar wat dan wel?

Het belangrijkste is, dat je om kunt gaan met de emotionele staat waarin je op een bepaald moment verkeert. Dat begint met je te realiseren welke invloed jij werkelijk hebt op wat er nu gebeurd.

Bedenk het volgende: doordat de zaken waarop je geen invloed hebt jouw mentale staat negatief beïnvloeden, ervaar je dat de controle buiten jezelf ligt. Je hebt geen controle, of je dreigt de controle te verliezen. Dat voelt niet prettig.

Dat onprettige gevoel, daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Alleen weet je nog niet hoe. Vaak levert dat een onbewuste stress reactie op: vechten, vluchten, bevriezen. Maar helpt dat? Natuurlijk niet… Je hebt geen controle over wat er nu gebeurd… Wat je ook doet…

Waar heb je dan wel controle over….

Wel… eigenlijk heel veel… om te beginnen: 

Je hebt de controle over je eigen ademhaling… 

En daardoor over alles wat er zich in jouw lichaam afspeelt qua emoties en gevoelens. Wanneer je een onprettig gevoel hebt begin dan met heel bewust te letten op jouw ademhaling. 5 seconden rustig, naar je buik inademen en dan weer heel rustig en geleidelijk 5 seconden uitademen. Dus echt een diepe rustige ademhaling. Tegelijkertijd, wanneer jouw ademhaling diep en rustig is, wordt jouw hartslag ook rustiger. Jouw hartslag komt ook meer in balans. Een diepe rustige ademhaling met een rustige hartslag zorgt voor samenhang/balans (coherence). Dit zorgt voor meer veerkracht in je hart. En meer veerkracht is meer energie.

(N.B. Wij realiseren ons dat het niet voor iedereen mogelijk is, in deze tijd waarin Corona heerst, om deze oefening te doen. Voor iedereen die het wel kan… zet het een tijd in en ervaar wat het doet.)

Deze manier van ademhalen activeert namelijk jouw autonome zenuwstelsel (sympaticus – parasympaticus) waardoor je rustiger wordt en de primaire stressreactie wegvloeit uit jouw systeem. Hierdoor blijft jouw logisch nadenken actief en kan je beter relativeren. Deze ademhalingstechniek komt vanuit Heartmath. Dit is een methode (voor nu minimaal toegelicht) die wij ook gebruiken tijdens onze coaching en trainingen. Deze techniek komt uit Amerika en wordt ook veelvuldig toegepast in hulpverlenende beroepen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Doe dit maar eens heel bewust… richt je focus op het gebied rond je hart, alsof je door je hart ademhaalt naar je buik… 5 minuutjes maar… In….. en uit…. Elke 5 seconden. Merk maar eens op welke invloed dit heeft op jouw gemoedstoestand. Je wordt rustiger…

Wat kun je nog meer….

 Kijken naar wat er wel is…

Waar ben je allemaal dankbaar voor? Wat is er nu in je leven waar je blij van wordt. Dit zorgt voor een positieve vibe en energie.

Dat wil niet zeggen dat je de problemen negeert of je kop in het zand stopt. Vaak zijn we in onzekere tijden gefocust op alles wat er niet goed is of ontbreekt. En hoe meer we focussen op alles wat er niet klopt, hoe meer we gaan zien wat er niet klopt.

Doordat we dat doen raken we uit balans… de balans slaat door naar één kant… wat er niet is of wat er ontbreekt. 

Dus…

Breng jezelf weer in balans om tijdens en na je ademhaling even rustig te kijken naar alles wat er wel is. Waar ben je dankbaar voor. Soms is dat even oefenen… maar zeker is dat er heel veel is om dankbaar voor te zijn. Je kinderen, je vrienden, je huis, je hond, noem maar op…

En laat dat gevoel van dankbaarheid ook echt door je hele lijf stromen. Ervaar het en laat het er zijn.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

In bovenstaande afbeelding geeft de bovenste grafiek een weergave van een persoon die een de emotie frustratie voel. Dit geeft een onrustige hartslag en de ademhaling zit hoog (borstgebied). In de onderste grafiek zie je een weergave van een persoon die bezig is met de ademhalingstechniek en daarbij aan iets denkt waar die persoon dankbaar voor is, waardering voelt. Dit geeft een rustige hartslag en een rustige ademhaling die laag ligt (buikgebied).

Sta jezelf toe om niet alleen dat onprettige te voelen, en gun jezelf ook dat prettige gevoel.

Wanneer je dat doet, dan houd je jezelf in een positieve emotionele staat van zijn. Je hoeft jezelf niet gek te maken over alles wat fout kan gaan in de komende tijd. Je hoeft het ook niet te negeren…

Maar doe jezelf een plezier… Bekijk de beide kanten van deze Levensmedaille… De prettige kant en de onprettige kant.

Veranderen kunnen we het niet…. Maar we kunnen er wel voor kiezen om er anders mee om te gaan.

Vraag aan jou:

Wat doe jij om rustig te blijven en ook de positieve dingen/kansen in het leven te blijven zien?

Deel dit artikel binnen jouw netwerk zodat ook anderen er hun voordeel mee kunnen doen.

p.s. Wil je meer informatie over bovenstaande of wil je gewoon eens praten… neem dan contact met ons op. Dit kan ook via een van onze websites o.a. NLPro-Coaching en NLPro-Training

Warme en vitale groet,

Linda Commandeur en Jack Smit

————————————————————————————————————

Over Linda en Jack

Linda Commandeur: Zij heeft haar roots in het hotelwezen. Hospitality en service is haar van jongs af aan met de paplepel ingegeven. Linda is de mede-ontwikkelaar van het “Regie Ontwikkelingsmodel” waarbij bedrijven op succesvolle manier het werken op basis van regie konden implementeren. Haar specialisatie richtte zich op het implementeren van het door haar ontwikkelde model in facility management.

In deze hoedanigheid heeft Linda veel ervaring opgedaan in verander management en heeft ze meerdere teams en afdelingen begeleid. Het meekrijgen van elke afzonderlijke persoon was vaak de uitdaging waar Linda het meeste energie uit kon halen.

In 2018 kruisten de paden van Jack en Linda waarbij zij haar expertise als organisatie deskundige en coach verder ontwikkelde in NLP, Hypnose en Heartmath.

Linda: “Ik ken de hel, en ik ken de hemel en alles wat ertussen zit. Ik heb ze zelf doorleefd. En als ik jou kan helpen om wat gemakkelijker door dat dal heen te gaan, of misschien zelfs kan voorkomen dat je daarin terecht komt, dan ben ik geslaagd in mijn missie.”

Doe het net even anders, vind die extra keuze, en geniet!

Jack smit: Als gedragsdeskundige van honden heeft hij bijna 10 jaar in New Zealand gewerkt als S.A.R coördinator.

Na daarna ruim 20 jaar in Nederland werkzaam te zijn geweest als zelfstandig ondernemer is hij zich steeds meer gaan interesseren in de gedragspsychologie van de mens. Wij mensen zijn in gedrag niet zoveel anders dan dieren. Misschien zit ons denken ons nog wel het meest in de weg. En omdat binnen bedrijven de interactie tussen mensen en de contacten tussen opdrachtgevers en projectteams niet altijd even optimaal verliepen heeft hij zich toegelegd op het trainen en coachen van mensen in communicatie vaardigheden.

Zijn eerste opleiding in “Analytic Profiling” wekte dusdanig interesse dat opleidingen in NLP, IEMT, Hypnose en Systemisch werken al snel volgden. Jack heeft getraind onder de beste nationale en internationale trainers waaronder John Overdurff, Tony Robbins en David Shephard. Binnen dit vakgebied vonden Jack en Linda elkaar in 2018 en staan samen aan het roer van de NLPro-Groep.

Om de ontwikkelingen op het gebied van NLP en persoonlijke ontwikkeling nauwlettend te volgen, reist Jack samen met Linda met enige regelmaat naar het buitenland om trainingen op dit vakgebied te volgen en de ontwikkelingen direct aan zijn trainingen te kunnen toevoegen. Jack heeft zijn trainerslicentie behaald onder toezicht van de American Board of NLP en is daarmee “International licenced trainer”.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Jack en Linda zijn beiden gepassioneerde ondernemers die het ‘klappen van de zweep’ hebben leren kennen bij verschillende gemeentelijke instanties en in het harde zakelijke bedrijfsleven. Ze staan te popelen om bij zoveel mogelijk organisaties hun jarenlange opgedane kennis en ervaring te delen in hun trainingen.

De trainingen van Jack en Linda zijn vaak doorspekt met elementen uit hun persoonlijke leven en ervaringen als coach, ondernemer, search coördinator en ouders van bij elkaar 6 kinderen. Dit maakt hun trainingen levend en inspirerend met voorbeelden die voor iedereen begrijpelijk zijn en als bron kunnen dienen voor verdere persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter